GOTT NYTT ÅR!

 
Vitchokladpannacotta med hallonmousse blir årets sista dessert i rosa huset 2012
 
 
 
God eftermiddag!
Hur har ní det? Redan korkat upp champagnen och börjat firandet denna Nyårsafton?
Min morgon började med en bukett blommor från maken då det idag är 25 år sedan vi
förlovade oss 1987. Den nyårsaftonen firade vi med bal i Hotell Edens festvåning vid
Stureplan med våra vänner. Vi var så fina i balklänning och smoking och så lyckliga!
Bra ställe att vara på då man från balkongen högst upp såg alla vackra fyrverkerier
över stan och det kändes som om de var för vår skull!
 
Det var då och nu tittar vi på hockeymatch på tv:n innan själva fixandet kan börja på allvar.
Ja, det blir inte så märkvärdigt här utan en stillsam kväll med god mat och mys.
Potatisgratäng med gott kött till och som dessert bjuds det på vitchokladpannacotta
med hallonmousse. Gott, gott!
 
Vill önska Er alla ett GOTT NYTT ÅR och ett fint 2013! Snart är det sommar igen!
 
Kramar från Ann-Louise ♥
 
 

Med önskan om en God Jul

 
God kväll!
Uppesittarkväll i kväll och nu känner jag att julen kan komma. Förr var denna kväll
lite speciell då mamma ofta kom till oss då. Granen skulle kläs, skinkan kokas, för
att sedan avsmakas lite andaktsfullt. Barnen var förväntansfulla och man var så där
mysigt trött efter allt fixande. Nu är allt redan gjort, mamma firar jul bland änglarna
och barnen är inte barn längre.
 
 
I morgon, julafton, åker vi till makens bror med familj. Där samlas vi numera och
firar tillsammans och det brukar vara härligt det med. Allt har sin tid som man
brukar säga, nya vanor startas och man finner glädje i det fina man har runt
omkring sig. Mysigt!!
 
Vill med detta önska Er alla en riktigt fin julhelg!
 
Julkramar från Ann-Louise ♥

Julkul i pastell

 
 
Glaskulor i mjukt creme och brons. Lite pastelligt inslag i allt det vita. Finns på Rusta,
 i fler nyanser med,  för endast 10:- paret. Skynda fynda!!
 
Här har jag fäst vita sidenband som hänge. De är köpta på IKEA i flerpack för några år
sedan och är så himla smidiga att bara trä i och sen genom öglan. Fint blir det också!
 
 
Hej!
Hur har ni det? Stressigt så här dan före dan före dan?
Här hemma råder lugnet, nästan för lugnt om ni frågar mig ;-) Vi var iväg en sväng
tidigare idag och jag blir less bara av att se alla människor springa omkring med en
massa påsar och med blicken fokuserad mot nästa affär.
 
Mitt mål idag var just Rusta för att spana in dessa kulor jag sett på några bloggar och
blev sugen på. Då de endast kostade tio kronor tyckte jag det var värt några minuter i
kassakön. De finns som sagt i ljuvt pastelligt rosa och några milt gröna också men just
dessa bronsfärgade tilltalade mig!
 
Köpte ju en Happy Light ljusslinga i höstas. Redan då var jag sugen på den med milt
brun/beiga nyanser blandat med de vita, men den var slut då, så det blev den helvita
då. Kanske är det därför jag gick igång på dessa!
 
I köket kokar skinkan sen någon timme och det doftar mer och mer jul här hemma. Jag
kokar alltid min egen skinka för jag vill ha skinkspadet för att göra "dopp i grytan". Ingen
jul utan det :-))
 
Kvällen blir lugn, maken ska ut på krogen en sväng och ungdomarna roar
sig på egen hand. Man vet knappt om de är hemma eller inte. Oscar var på Gotland och
spelade hockey och sen krogen i går, kom hem i morse efter 1 timmes sömn, sov nån
timme och nu iväg igen för att fira en kompis som fyllt år. Det blir jacuzzi, middag, fest och
övernattning. Kan ibland sakna den tiden i ens liv när allt var möljigt även om jag nöjt slår
mig ner i soffan med lite glögg och godis i kväll! Funkar det med!
 
Må så gott!
Kramar till Er!
 
 

Julens sötsaker

                                            Fudge med vitchoklad - Farligt goda!
 
Så här gör du:
 
3 dl socker
100 g vit choklad
3 msk sirap
1,5 grädde
30 gram smör
1 msk vaniljsocker
 
1.Mät upp socker, choklad, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning.

2. Låt koka kraftigt 7-10 min och rör om då och då. Gör kulprovet för att se när smeten har lagom konsistens. (droppa lite smet i kallt vatten, när det går att forma smeten till en kula med fingrarna är den lagom).

3. Lyft av grytan från värmen och tillsätt rumstempererat smör och vaniljsocker.

4. Vispa med elvisp ca 5 min medan smeten svalnar. Smeten ska bli tjock och det ska bli spår efter visparna. Börja vispa försiktigt och öka farten efter hand.

5. Häll ut smeten på bakplåtspapper på en bricka och ställ svalt. Eftersom smeten är ganska tjock så brukar den rinna ut till lagom tjocklek.

6. När det stelnat, skär i fyrkantiga bitar. Förvaras svalt. Ät och njut!!!

 
                                     Seg chokladfudge inslagna i smörpapper
 
Så här gör du:
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao
 
1. Blanda vispgrädde, socker, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter.
2. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°, ca 40 min.
    Rör i smeten ganska ofta. 
3. Tillsätt kakaopulvret och häll smeten i en form, ca 13x20 cm. Låt stelna och skär sedan fudgen i bitar.
4. Slå in fudgen i smörpapper du klippt till i lagom bitar. Snurra ihop ändarna. Njut!!
 
Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.
 
 
God kväll!
 
Julgodiset är fixat och julgranen på plats och klädd. Skinkan ska kokas i morgon och revbenspjällen
marineras och tillredas. Alla julklappar är köpta och inslagna så nu tycker jag att julen kan komma!!
 
Känner mig som ett barn, lika förväntansfull inför julaftonens klappöppning. Mer för det jag ger än det
jag får även om jag älskar att öppna julklappar! Det kommer jag aldrig att växa ifrån :-)
 
Men jag får väl vänta några dagar till och njuta av lugnet och ledigheten. Behöver träna på det!
 
KRAM
 

Saffranskladdkaka med vit choklad

Halloj!
 
Fick frågan om jag inte ville lägga ut receptet på saffranskladdkakan jag bjöd på i lördags och det är klart att jag gör det! Den är så himla god så jag hoppas alla som läser provar att göra den och njuter. Fick dock inte till någon fin bild med grädden och hallonen jag bjöd till för jag var så sugen så kameran glömdes bort. Men ni får tänka er hur det kan bli då ;-)
 
SAFFRANSKLADDKAKA
 
  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 paket saffran

Stöt saffranet med lite av sockret och eventuellt lite hett vatten. Smält smöret tillsammans med chokladen så att den löser sig helt. Blanda alla ingredienser och häll i en smord form. Grädda i cirka 15 minuter i 200°. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den.

Servera med lättvispad grädde och hallon!

 

Nu har jag bara en dag till att jobba innan jag får jullov och en julfest efter avslutningen att avnjuta. Ska bli så himla skönt att vara ledig. Känner att mitt tålamod och min ork behöver påfyllning.

Kram från Ann-Louise
 
 
 
 
 
 

Adventsfest hos mig

 
God morgon denna tredje advent!
 
Jag skrotar omkring här hemma med ett leende på läpparna efter gårdagen lyckade adventsfest vi hade här hemma igår. Ni vet hur det är när man bestämt sig för att ha fest, att man börjar planera allt från dukning till meny och mixen av de vänner man bjudit, Så här i efterhand blev allt så bra och jag känner mig glad och nöjd!
 
 
Började med glögg och lite plockmat medan gästerna minglade och lärde känna varandra. Hade gjort en ädeloströra som serverades av egengjorda pepparkakspinnar i glas och krustader med cambozola toppade med apelsinmarmelad som får en stund i ugnen. De sistnämnda var en riktig succé!
 
     Dukningen igår gick i vitt med glas från Orrefors och servetter från DAY Home
 
 
Middagen var ett beprövat kort som man kan förbereda, vilket passar perfekt tycker jag. Marinerad kycklingfilé med soltorkade tomater, vitlök och basilika. Till detta serverade vi potatisgratäng och en fräsch blandad sallad. Kan aldrig bli fel!
 
 
Adventstider som det är så blev desserten en saffranskladdkaka med vit choklad. Så himla god är den! Vispad grädde och varma hallon serverades till den som önskade. Glömde bort att fota vid själva festandet men då har man ju kul! Hade fixat ett Musikquiz som gästerna tog sig an med stort allvar och tycker det är kul med en övning där gästerna får jobba ihop i nya par och det uppskattades! Tänk vad svårt det är att minnas låtnamn och artister fast man så väl känner igen låten!
 
 
Så det var en nöjd Ann-Louise som fram emot 3.30 gick till sängs igår!
 
Hoppas alla får en skön 3:e advent och stressa inte ihjäl er nu den sista veckan fram till jul!
 
Kram
Ann-Louise ♥

Lördag med kalas

God morgon!
 
En kall 2:a advent har vi här i Stockholm idag med -17 grader. Brrr men ändå väldigt vackert då solen skiner mot all snö som kom i veckan. Gosh vilken vecka det blev. Vi fick stänga skolan vissa dagar, busstrafiken ställdes in och jag kom hem med taxi mitt i natten när jag väl fick tag i en taxi. Helt galet med andra ord så den här helgen var efterlängtad.
 
 
I går var jag på Maximilians 2-årskalas. Äntligen, då hans pappa blev sjuk förra gången, fick vi ändra datum. Som jag längtat efter att få träffa den söta gossen och få gosa lite. Kommer på mig själv med att tycke jag är urdålig på att leka numera, men Maximilian verkade nöjd ändå :-)
 
Som vanligt bjöd Anna på goda bakverk och fina tårtor. Min favorit alla gånger var den söta cupcaken med earl grey smak! Oj oj oj, jag säger bara oj vad god den var!! Och otippat att det var te som gjorde den så god!
 
Caroline kom också och firade Maximilian och det är alltid lika trevligt att träffas och prata i lugn och ro om allt och inget!
 
       Älskar Maximilians min på detta foto! Kanske börjar bli less på alla kameror!
 
Väl hemma igen väntade maken med middagen som var supergod, fylld lövbiff med hasselbackspotatis! Så jag gick från ett kalas till ett annat. En perfekt lördag med andra ord!
 
Just nu är maken och sonen iväg för att hämta vår nya soffa! Skulle hämtat den i onsdags med snöovädret stoppade oss, så idag är det äntligen dags! Hoppas verkligen nu att den är komplett och åt rätt håll då vi redan kastat vår gamla på atervinningen......Sen återstår det svåra, att hitta det perfekta soffbordet som visat sig vara svårare än väntat om man inte vill lägga ut en förmögenhet. Och det vill jag inte. Prioriterar lite annorlunda när det kommer dit liksom!
 
Önskar alla en trevlig 2:a advent!
 
Kram
Ann-Louise ♥
 

Vinter på riktigt

 
 När vintern är som vackrast! Fotot tog jag i söndags runt hörnet från vårt hus.
 
 
God kväll!
 
Sitter inne och tittar ut på snön som vräker ner från himlen och gruvar mig lite över min bilfärd
till jobbet i morgonbitti. Klass 2 varning i Stockholm men upp till 20 cm snö på ett dygn gör
att man funderar lite extra men man får väl helt enkelt ta det lugnare än vanligt. Hoppas
bara att snöröjarna jobbar natt i natt så vägarna är körbara. Viss skillnad från söndagens
underbara väder!
 
I morgon ska vi hämta vår nya soffa från MIO också! (Om vädret tillåter....) Jippie, det ska bli så kul
att inreda och man hoppas ju att det blir som man tänkt. Har älskat vår gamla soffa men den har
blivit sliten så det var dags att byta. Tror att färgen vi valt kommer att göra sig bättre mot allt det
andra. Nu ska vi bara hitta det perfekta soffbordet också. Har kollat runt men inte funnit något
bra till rätt pris än. Får bli lördagens uppdrag helt enkelt. 
 
På lördag ska jag även på barnkalas. Sötaste Maximilian har fyllt två år och jag är bjuden hem
till Anna och Jens för att fira det. Man kan inte annat än att känna lycka över att få umgås med
en sån härlig unge!
 
Nej nu måste jag hoppa i säng och ladda för morgondagens alla måsten!
 
Kram på Er!

Adventstid

1:a advent och sideboarden är numera pyntad med de fina julträden från Tine K.
 
En amaryllis får sprida lite julkänsla
 
 
Hej och trevlig 1:a advent på Er!
 
Här har vi en strålande fin vinterdag med snötyngda träd och en sol som gör allt så
där gnistrande vackert. Himlen är blå för första gången på länge och till och jag kan
erkänna att snö gör livet ljusare den här tiden på året!
 
Helgen har annars gått i en rasande fart med mycket gott och trevligt på agendan.
I fredags träffade jag mina tjejkompisar med min bästa vän Lena som bor i Bryssel
för att äta libanesiskt och skvallra en del. Vi åt på Beirut Café på Engelbrektsgatan
och även om jag tog det lugnt var jag proppmätt när jag gick därifrån. Älskar att sitta
och plocka bland varma och kalla mezerätter toppat med mixgrill! Mums.
 
Fredagen var alltså svårslagen men i går var det dags för vårt årliga julbord på Grand
Hotel. Hur många gånger jag än är där tappar jag andan när jag träder in i Vinterträdgården
och ser all prakt, kristallkronor och de dignande julborden. Sen äter vi i tre timmar (!),
njuter och umgås innan det är dags för show. I år var det Sarah Dawn Finer med Rennie
Mirro och Carl Dyall som stod för underhållningen. Stämmningsfullt och med en väckt
julkänsla gick jag till sängs sent. Och gud så gott det var!!!
 
Nu väntar jag på maken och sonen som åkt för att köpa lussebullar till glöggen. Ja, jag vet,
borde baka själv men när då? Dessutom gör ju andra det så bra!
 
Ha nu en trevlig adventstid!
Stor Kram ♥
 
Ann-Louise
 

RSS 2.0